Almavirágzás

Csodálatos látványt nyújt a gyümölcsös, virágba borultak az almafák! A virágzás 10-20 napig tart, évenként ingadozik a kezdete és a hosszúsága is. Az egyes fajták nagyjából egyszerre, egy-két nap különbséggel bontják ki virágzatukat. Egy fán akár 300-400 virágzat is lehet, ezekben pedig akár 5-6 virág is nyílhat.

Tudta, hogy az almafa a rózsafélék családjába tartozik?

Az áprilisi fagyok országszerte nem kímélték a gyümölcsfák nagy részét. Szerencsére az almafák nem estek áldozatul a rosszkor jött hidegnek! Nagyon vártuk, hogy a rügyekből kipattanjanak végre a csodás virágok és rózsaszínbe burkolózzon a gyümölcsös. Bízunk benne, hogy az időjárás a következő hetekben nem tréfál meg bennünket és idén is remek minőségű termésre számíthatunk.

Mitől függ a termés mennyisége és minősége?

Nagyon sok tényezőtől, ezek közül csak az egyik időjárás, igaz, azt nem tudjuk befolyásolni. Minden mást igen. A legfontosabb a talaj minősége, ha a fa nem tud elég tápanyagot felszívni, alig lesz virága és termése. Sok hobbikertész esik abba a hibába, hogy tavasszal jó sok műtrágyát szór a fa tövéhez. Ezzel viszont épp ellentétes hatást fog elérni: a műtrágyák többsége sok nitrogént tartalmaz. Ez ugyan a fa növekedéséhez látványosan hozzájárul, rengeteg hajtás és levél lesz rajta. Viszont a fa a sok nitrogén miatt csak a növekedésre fog „koncentrálni”, nem gyümölcs érlelésére. Az almafáknál csak érlelt szerves trágyát érdemes használni. Mi is így teszünk, hiszen környezettudatosan gazdálkodunk!

A talaj minősége mellett kulcsfontosságú a metszés: az sem jó, ha túlságosan visszametsszük az ágakat, de az sem, ha nem vágjuk őket vissza eléggé. Gazdaságunkban a metszéshez gyakorlott idénymunkásokat is foglalkoztatunk, akiknek munkáját folyamatosan figyelemmel kísérjük. Amikor a fák virágba borultak, megvizsgáljuk a virágzatot és ahol szükséges, ritkítjuk, hogy jó minőségű termést takaríthassunk be.

Amik nélkül nincs alma

Hiába minden erőfeszítés, hiába adtuk meg a talajnak a szükséges tápanyagot, hiába végeztük el tökéletesen a metszést, ha a beporzás nem hatékony. Vannak ugyan önbeporzó növények, az almafa azonban nem ilyen, szüksége van a méhek és más rovarok munkájára. A nagyobb gyümölcsösök mellé ezért méheket telepítenek, amelyek akár napi 6-8 órán át dolgozva elvégzik a beporzást. Nélkülük tehát nincs alma! Környezettudatos gazdálkodásunk miattuk is fontos, hiszen ha nem vigyáznánk a méhállományra, nem gondoskodnánk arról, hogy a beporzási időszakban, a „nagy hajtásban” például elegendő ivóvizet helyezzünk ki a kaptárok közelébe, az bizony a termésen is meglátszana.

Facebook
Pinterest