Minden nap egy bioalma a bélflóránkat rendben tartja

Kevésbé ismert, hogy az alma nemcsak kitűnő élelmi rost és vitaminforrás, de számos hasznos mikroorganizmust, elsősorban baktériumot is rejt. Mivel a nyersen fogyasztott élelmiszerekből szervezetünkbe jutó baktériumok hosszabb-rövidebb ideig meg is telepedhetnek bennünk, az alma mikrobiális összetétele a bélflóránkon keresztül közvetlen hatással van ránk. A családi gazdaságunkban termesztett bioalmából nemcsak natúrleveket készítünk, hanem az almát is árusítjuk lerakatainkban.

Ha teheti, fogyasszon bioalmát!

A bioalmában több a jótékony hatású baktérium

Éppúgy, mint az emberi bélflóra, az almában élő mikrobiális közösség – más szóval mikrobiom – is egyedi és változó. Egy 2019-ben publikált kutatás szerint az alma mikrobiális közösségére ráadásul az is hatással van, hogy a gyümölcsfa gazdája milyen termesztéstechnológiát használ.

Általánosságban elmondható, hogy a bio termesztésű alma többféle baktériumot tartalmaz. Ezen kívül nagyobb arányban fordulnak elő benne közismerten jótékony hatású baktériumok, például Lactobacillusok, amelyeket számos probiotikus készítmény is tartalmaz.

Figyelembe véve, hogy egészséges bélflóra nélkül nincs egészséges ember sem,

a jótékony hatású baktériumok pótlása nélkülözhetetlen szervezetünk számára.

A bioalma így nemcsak környezeti fenntarthatósága és vegyszermentessége, de változatosabb és kiegyensúlyozottabb mikrobiális összetétele miatt is előnyösebb választás.

Az alma bakteriális életének legaktívabb helyszíne mindkét termesztési mód esetén a mag. A héj és a gyümölcshús pedig azok a részei az almának, ahol a legváltozatosabb a baktériumtörzsek előfordulása.

Ha érdekelnek további részletek, a teljes cikk itt olvasható: www.biokutatas.hu/hu/page/show/minden-nap-egy-bioalma-a-belflorankat-rendben-tartja

Facebook
Pinterest