Granny Smith – A nagyi almája

Az egyik legkedveltebb és élénkzöld színével az egyik legmutatósabb alma a Granny Smith. Kevesen tudják, hogy ez a fajta nem a nemesítőktől kapott fantázianevet, hanem Smith nagyi „találta fel” az 1860-as évek végén Ausztráliában. Családi gazdaságunkban is termesztjük ezt a fajtát és az Almanedű 100 százalékos natúrleveihez is felhasználjuk.

Egy amerikai kutatás szerint a Granny Smith a legjobb zsírégető alma

Szemétből almafa

Granny, azaz Maria Ann Smith Angliában született 1799-ben, majd férjével és nyolc gyermekével együtt 1838-ban Ausztráliában telepedtek le és a mai Sydney területén kezdtek gazdálkodni.

A róla elnevezett alma 30 évvel később „keletkezett” – véletlenül. Granny, vagyis a nagyi pitét akart sütni, ezért vett a piacon egy láda tasmániai vadalmát. Néhányat, ami már romlani kezdett, kidobott a ház mellé a szemétbe. Hetekkel később facsemeték bújtak elő a földből, majd az egyik termést is hozott – nagy, zöld, lédús almákat. Granny Smith úgy vélte, hogy ez egy új almafajta, ezt a véleményét osztotta egy másik környékbeli gazdálkodó, Edwin Small is.

Granny Smith 1870-ben meghalt, az újfajta alma pedig egyre népszerűbb lett a környéken. Férje halála után farmjuk egy részét egy helyi gazdálkodó, Edward Gallard vette meg és neki köszönheti a világ, hogy a híres zöldalma, amely „feltalálója” után a Granny Smith nevet kapta, nem csak helyi kuriózum maradt Ausztráliában.

A Granny Smith az Egyesült Királyságban az 1930-as évek óta kapható, az Amerikai Egyesült Államokban az 1970-es években vált ismertté. Manapság Ausztrália és Új-Zéland mellett az Egyesült Államokban és szerte Európában is termesztik.

A Granny Smith almák kemények, savasak, ízük fanyar, lassan kezdenek barnulni és nagyon hosszú ideig tárolhatók.

Forrás: https://australianfoodtimeline.com.au/1868-granny-smith-apple-appears/

Facebook
Pinterest